Последователи

Дигитален маркетинг

Ако сте стобственик на дигитална агенция, можете да участвате в сайта, публикувайки ПР статии! Подробности можете да научите на имейл office at w-seo.com

Интернет реклама

Едва ли има човек, който да не си дава сметка, че чрез ефективна онлайн реклама, може да подобри бизнесът си, продажбите си, да повиши броя клиенти. Ние, екипът на компанията предлагаме на Вашето внимание ценни съвети за това, как да го сторите, при това - безплатно. Четете всеки ден www.PRpuzel.com и поканете Вашите приятели в сайта!

SEO оптимизация на сайтове

SEO оптимизация на сайтове и по-добро класиране в Google и други търсещи машини. Ако търсите професионални SEO решения - то тогава W-SEO.com е Вашата компания, която ще изгради стратегия, с която да покорите върховите позиции!

Процесът Коучинг

 


Какво е коучинг.


Коучингът е метод за постигане на поставени цели. Коучът чрез диалог помага на клиентa правилно да си постави цел, да намери най-добрия начин за постигането й и разкриване на скрит вътрешен потенциал у човека. Коучът не казва как да постигне успех, но задава въпроси, чрез които клиентът сам намира решението на собствените си задачи. Коучингът не е обучение или подготовка - той помага и подкрепя по пътя към постигането на целта.

 

Той се основава на 5 принципа:

1.       Всичко е наред с хората. Няма грешни хора.

2.       В човека има първоначална сила за постигане на целта.

3.       Всички действия се извършват с положителни намерения.

4.       Хората се променят през цялото време и този процес е неизбежен.

5.       Човек се стреми да избере най-добрия вариант от наличните му възможности.

 

Видове коучинг:

Няма точно разделение на треньорите по форма и вид дейност, но има три установени категории, които са общи:

 

  • Коучинг на живот.
  • Бизнес коучинг.
  • Спортен коучинг.

 

Процесът на коучинг

Взаимодействието между треньора и неговия клиент се нарича треньорска сесия. На сесията треньорът основно слуша трениращия и понякога му задава въпроси. Клиентът сам отговаря на тези въпроси и в процеса на намиране на отговори на въпросите намира решения за постигане на целта. Обикновено ефектът от такива сесии действа на два етапа - първичен, който се забелязва наведнъж (веднага) и скрит, под формата на общо подобряване на качеството на живота на клиента, повишаване на мотивацията и самочувствието.

 

Как да стана треньор

Основното погрешно схващане на хората, които искат да станат треньори - „за коучинг трябва да успея в сферата, където искам да бъда треньор“. Успехът във всяка област е добре дошъл. Но задачата на коуча не е да разкаже как е постигнал успех, а да помогне на клиента да активира вътрешния си потенциал, да разкрие скритите възможности на човека, да му помогне да постигне целта си.

 

За коучинг трябва да се научите, да преминете курс и да получите сертификат. Но само курсът и сертификатът не са достатъчни. За да стане добър треньор, човек трябва:

 

ü  Да развие лични качества: наблюдателност, отговорност, общителност, креативност, жизнерадост, смелост, емоционална стабилност, точност.

ü  Да не се страхувайте от публиката.

ü  Да бъде спокойни.

ü  Да бъде ерудиран и креативен.

ü  Да притежава качеството на самоусъвършенстване.

ü  Да има активна житейска позиция.

ü  Да обича да помагате на хората и да вярвате в собствения си бизнес.


Няма коментари: