SEO оптимизация

[seo][bleft]

Опасността от приемането на спортни стимуланти – стероиди



Съвременните спортисти и тези, които имат поне далечена връзка със спорта, са запознати с такова понятие като "стероиди". По правило обикновеният човек обвинява културистите в злоупотреба с тези лекарства. Понятието "стероиди" е обрасло с много слухове и спекулации, както и предположения, които нямат връзка с реалността. Известно е, че действителният ефект на тези лекарства се различава от резултатите от изследвания, проведени в лаборатории. Дозите, използвани от спортисти любители, се различават значително от тези, използвани в тестовете. Анаболните хормони имат стимулиращ ефект върху рецепторите на мускулните клетки. А тези от своя страна използват специални гени, които произвеждат протеин. Освен това те влияят на ензимната система, участваща в процеса на протеиновия метаболизъм (ускорява процеса на синтез и забавя разпадането). 

В резултат на този процес настъпва мускулен растеж. Според спортистите, когато приемат стероиди, интензивността на тренировката и работното тегло се увеличават, докато времето за възстановяване, напротив, намалява. Когато курсът приключи, напредъкът спира. По време на тренировка се освобождава хормонът на стреса кортизол. В резултат на това се получава разграждане на протеини (докато протеинът се използва като „гориво“ за мускулите). Под въздействието на стероидите ефектът на кортизола се блокира. Налице е блокиране на мускулните влакна от разпад и скоростта на възстановяване се увеличава. 

Приемът на анаболни стероиди намалява производството на тестостерон. Нивата на тестостерон при спортисти, които са спрели приема на анаболни стероиди, са по-ниски в сравнение с първоначалните. Като правило в края на курса спортистите приемат нестероидни лекарства, които възстановяват нормалната секреция на тестостерон в организма. Тъй като ефектът на стероидите върху човешкото тяло все още не е напълно проучен и резултатите от много изследвания са доста противоречиви, все още е твърде рано да се правят окончателни заключения относно стероидите. Въпреки това спортистите по целия свят продължават да приемат тези лекарства Докато стероидните лекарства действат и допринасят за победата на спортистите в различни състезания, малко хора мислят за тяхното отрицателно въздействие. 

Голям процент от младите хора, които посещават фитнес зали, нямат необходимата информация и нямат възможност да получат обяснение от треньора за използването на определен инструмент. Те нямат представа за нюансите на курса и приемат стероиди без никакъв контрол. Разбира се, този вид спорт не се отразява най-добре на здравето. Ако изборът на лекарства, диета и тренировки, както и възстановяването след курса се наблюдават от специалист, стероидите може да са безопасни.

Няма коментари: