SEO оптимизация

[seo][bleft]

Добри пари ли изкарват SEO експертите?Как да забогатеете от SEO оптимизация?

Защо Ви трябват SEO експерти?

SEO-специалистите се занимават с оптимизация и популяризация на сайтове. Същността на тяхната работа е да увеличат трафика на сайта или продажбите чрез привличане на посетители или потенциални клиенти от търсачките. За да направят това, те търсят популярни заявки, свързани с темата на популяризирания сайт, и с помощта на определени действия извеждат сайта на високи позиции в резултатите от търсенето.

Ако прочетете цялата статия ще разберете как SEO специалистите правят пари в Интернет, колко струват услугите им и къде да търсите  експерти, които да наемете за Вашите проекти.

Как и колко печелите от SEO услуги?

В допълнение към промотирането на уебсайтове, SEO специалистите предоставят много други услуги. Нека да разгледаме най-популярните услуги и тяхната цена:

1. SEO одит: приходи от 200 до 800 евро
Одитът на уебсайтове е популярна SEO услуга. Като част от одита специалистът проверява определени параметри на сайта и генерира препоръки за отстраняване на идентифицираните проблеми. Списъкът с необходимите одити е по-долу:

Какво проверява одитът?

Резултат от работата на специалиста, настоящото положение на сайта, както и какво е постигнато.

Технически одит на сайта

Проверка на техническата част на сайта, система за управление (CMS), шаблон, структура на сайта за съответствие с изискванията на SEO. Като правило, като част от технически одит, се настройва индексирането на сайта и се компилира файл robots.txt.

Одит със списък на откритите проблеми. Задание за програмистите за отстраняване на открити грешки. файл robots.txt.

Сайт за търсене (SEO-одит)

Проверка на основните параметри на сайта, които могат да повлияят на позициите в търсачките (технически грешки, използваемост, линк фактори, търговски фактори, наличие на филтри в търсачките и др.).

Одит със списък на откритите проблеми и препоръки за тяхното отстраняване. В някои случаи можете да предложите поддръжка на етапа на внедряване срещу допълнително заплащане.

Одит на използваемостта

Проверка на използваемостта на сайта.

Списък с препоръки за подобряване на използваемостта. По правило той е придружен от екранни снимки и решения на идентифицирани проблеми (тоест трябва не само да идентифицирате проблема, но и да покажете как може да бъде решен).

Колко струва одит на сайт?

Цената на одитите започва от 200 евро, като начинаещи SEO специалисти предлагат подобна цена. Опитни експерти, доказали се като такива, могат да искат и 800 евро. Средното ценово ниво е 300 – 400 евро.  Цената на одит на най-добрите дигитални агенции достига 1500 евро, но само няколко агенции печелят такива пари от услуги за одит на сайт.

Цената на одита зависи от броя одити, обема на препоръките и опита на специалиста. Начинаещият може да пропусне много грешки в сайта. Опитен специалист, напротив, ще забележи проблеми, на които други SEO специалисти няма да обърнат внимание. Посъветвайте как най-добре да отстраните проблемите.

Средно един одит отнема от 1 работен ден до 5-7 работни дни, в зависимост от обхвата на одитите и броя на препоръките.

2. SEO консултации: печелят се средно около 30 евро на час

Платените консултации често се купуват от начинаещи SEO специалисти, уебмастъри, печеливши или собственици на сайтове, които са срещнали затруднения. Например, клиент може да поиска да провери колко добре други SEO специалисти популяризират неговия сайт.

Цената на една консултация започва от 30 евро на час или серия от въпроси (ако консултацията се провежда по електронна поща). Има специалисти, които таксуват много повече за консултация (от 80 до 200 евро на час, като всичко е ограничено само от желанията на специалист). Устната консултация по Skype е по-скъпа от писмената, т.к изисква много енергия от специалиста.

Трудно е да се правят стабилни приходи от SEO консултации, т.к Услугата се търси периодично. Въпреки това консултациите могат да се считат за допълнителен доход.

3. Обучение за начинаещи

Много специалисти печелят от обучението на начинаещи SEO специалисти. Те провеждат курсове, майсторски класове или платени уебинари. Цената на курсовете варира значително в зависимост от специалиста.

Можете да намерите курсове на цени от 500 евро и повече. Ако се събере група от 30 души, SEO специалист може да спечели 20 000 евро, че дори и повече от потока. В бъдеще завършилите могат да закупят нови програми или платени консултации, носейки допълнителни средства на организатора.

За да печелите пари от SEO курсове, трябва да сте известен специалист с репутация. В противен случай няма да може да се привлекат курсисти. Следователно този начин на печалба не е подходящ за начинаещи в SEO или специалисти от средно ниво.

4. SEO оптимизация: можете да спечелите 2500 вро на месец от клиент.

Има SEO-специалисти, които активно участват в популяризирането на клиентски сайтове. Цената на SEO оптимизация зависи от региона, темата, броя на заявките и нивото на конкуренция за тях, състоянието на сайта.

Средно цените на частните SEO специалисти на пазара са както следва:

Цената на SEO оптимизация за сайт без почти никаква конкуренция – 100 евро на месец за провиницята и 200 за София.
Цената на SEO оптимизация от добър  специалист с опит е от 400 евро. в региона и от 800 евро в София и другите големи градове.
Цената на SEO от опитен SEO започва от 1000 евро . на месец, независимо от региона на оптимизацията.
Най-добрите експерти разглеждат сайтове с бюджет от най-малко 2500 евро на месец. Често такива специалисти напускат клиентското SEO и започват свои собствени проекти, консултации или обучение.

5. Дистанционната работа в студиото ще ви позволи да печелите от 500 до 1000 евро всеки месец

SEO специалист може да намери дистанционна работа в студио или агенция. Например една агенция разработва сайтове и иска да намери SEO, който да популяризира проекти на клиенти. Този начин на печелене е в много отношения подобен на работата с клиентски проекти, само че ще общувате с клиента чрез мениджъра на студиото.

По правило те плащат фиксирана сума за управление на проекти и процент при постигане на KPI. Опцията е подходяща за SEO специалисти, които обичат да работят с ръцете си и не желаят да комуникират с клиенти.

На кои SEO специалисти се плаща повече?

За да бъдете търсен като SEO специалист и да печелите добри пари, трябва:

 • Разберете характеристиките на алгоритмите на търсачките. Да можете да  изготвяте индивидуална програма за SEO оптимизация,  а не да действате само по контролни списъци.
 • Провеждате експерименти, за да идентифицирате нови възможности за влияние върху алгоритмите на търсачките. Анализирайте влиянието на нови фактори, които постоянно се появяват в търсачките.
 • Разбиране на свързани области – уеб анализи, дизайн, използваемост, програмиране. Това повишава вашата стойност като специалист и стойността на вашите одити и консултации.
 • Да може да изготвяте  технически спецификации (ТЗ) за програмисти, дизайнери, копирайтъри и други професионалисти, участващи в процеса на SEO оптимизацията.
 • Умееете  да управлявате екип, защото често един SEO специалист взаимодейства с други хора.
 • Умеете да общувате с клиентите, да им обяснявате нюансите на SEO, да ги убеждавате да направят промени в сайта.
 • Бъдете „в полезрението“ и „на слух“. Участвайте в конференции, семинари, поддържайте блог, в който да споделяте опита си в промоцията на уебсайтове, пишете книги, провеждайте курсове. В областта на SEO имиджа на специалиста е много важен.
 • Много е важно да имате положителни случаи за SEO оптимизиране, прегледи, големи проекти в портфолиото, които да покажете на потенциалните клиенти, а на база на тях те да вземат правилното решение.

Как да започнете да печелите пари от оптимизация на сайтове (SEO)?

1. Научете основите на професията.
Например, имаме безплатен курс по SEO на нашия сайт. Състои се от поредица от майсторски класове, които ще ви помогнат да разберете основните понятия на професията и да започнете да печелите:

 • От какво се състои търсачката и как работи?
 • Какво е промоция на уебсайт и какво прави SEO специалистът?
 • Как да изберем ключови думи за популяризиране на сайта?
 • Разпределение на ключови думи по страниците на сайта.
 • Как да разработим и оптимизираме структурата на сайта?
 • Как да извършим технически одит на сайта?
 • Оптимизиране на текстове в сайта: как да го направя правилно?
 • Как правилно да настроите файла robots.txt?
 • Популяризиране на уебсайт с връзки: как да го направя правилно?
 • Съставяне на списък с котви за сайта: инструкции с примери.
 • Как се пише текст на връзката?
 • 16 начина да получите входящи връзки към вашия сайт.
 • Как да увеличим линк масата на сайта?
 • Подобряване на използваемостта на сайта: 64 съвета как да направите сайта по-удобен.
 • Как да напиша отчет за промоция на уебсайт? Примери и примерни доклади.

2. Тип портфолио.
За един SEO специалист е важно да има положителен опит в дигиталния маркетинг и добро портфолио. Първо можете да популяризирате сайтовете на приятели или познати или да направите свой собствен малък блог на всяка тема и да го популяризирате.

3. Регистрирайте се на борси за свободна практика.
За да печелите пари на фондовите борси, е важно да съставите правилно профил. Не се притеснявайте, ако първоначално ви е трудно да получите поръчката си. Това е добре. Според проучвания много фрийлансъри получават първия си проект на фондовите борси в рамките на една седмица. Не всеки обаче има такъв късмет.

4. Започнете да комуникирате във форуми за SEO.
Това ще ви позволи да обмените опит, да започнете да „блестите“ в професионална среда, да сте в крак с тенденциите и новите методи за промоция и начини да печелите пари от SEO. Постепенно развийте репутация в професионалната сфера.

5. Натрупайте опит и портфолио.
След като получите първите поръчки, опитайте се да ги направите така, че клиентите да са доволни. Добавете нова работа към портфолиото си. Събирайте положителни отзиви. Това ще ви помогне да получите нови клиенти и да спечелите повече.

Не забравяйте, че да оптимизирате ваш проект, да го направите популярен е най-доброто нещо, защото хъсът, желанието и мотивацията са на много високо ниво! Работете предимно за Ваш проект, не се разводнявайте и действайте последователно, успехът няма да закъснее!

Източник: W-SEO.com – дигитална агенция
Сайтът се поддържа от дигитална агенция Viseo - пишете на office at w-seo dot com или се обадете на GSM 088 999 62 62
Компанията предлага поддръжка, оптимизация, актуализацияна уеб сайтове, актуализиране на CMS системи и много други. Поискайте оферта още днес ...
Дигитална агенция, предлагаща SEO оптимизация на сайтове

Няма коментари:

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.