SEO оптимизация

[seo][bleft]

Борба с поповото прасе




С тази публикация ще си позволим да дадем няколко съвета с надеждата да помогнем на всеки овощар, който се е заел с непосилната задача да премахне вредителите.

Става дума за тези пълзящи, ровещи и хвърчащи гадини, които ще дойдат в новите насаждения. Щом усетят миризмата на вкусна храна: картофи, моркови и млади корени. За това е нужно стопанинът да отдели повече време за унищожаването на тези грабители.
Един от вредителите е поповото прасе. То се открива по дупките в земята и по рохките купчинки пръст, добре забележими след дъжд. То е дълго 4.5-5 см. и е в тъмно кафяв до черен цвят и е лъскаво, покрито с гъсти ситни власинки. Предните му крака са изменени в копаещи органи. Женската снася яйца от 100 до 500 броя с големина на конопено семе. През юли и август от тях се излюпват личинките, а след няколко дни те започват да се хранят с нежните коренчета и млади стъбла. Така те нанасят значителни щети. В средата на октомври те се прибират, за зимуване в земята на дълбочина 60 см. Цикълът на възпроизводство е една календарна година.

Друг метод за борба с поповото прасе през вегетацията е като приготвим един килограм трици и прибавим сто милимитра олио, чаша захар и 30 гр. цинков сулфат (предлага се в селскостопанските аптеки). Така приготвената примамка се разхвърля, като се работи с ръкавици задължително. И през есента се правят ями с дълбочина от 50 до 70 см. и се напълват с тор. Там поповите прасета се събират на топло. Най-добре ги привлича за тази цел пресния тор и най-вече конския. С настъпването на студовете торът се разпръсква и те загиват преди да успеят да се заровят отново в почвата.

При използване на тези идеи не бива да се допуска контакт на домашни птици до примамките. Трябва стриктно да се спазват упътванията, ръцете и очите обезателно да се мият добре, а препаратите да се поставят на недостъпни за деца места.

Източник: http://razsadnika.com/






Няма коментари: