SEO оптимизация

[seo][bleft]

Важен ли е домейнът за по-добро SEO ?


Относно домейните


Домейнът е уникално символично име или онлайн адрес на сайт в Интернет, състоящ се от две части. Частта отдясно на точката се нарича домейн от първо ниво и не е достъпна за регистрация от обикновени потребители. Частта вляво от точката е домейнът от второ ниво, който е набор от букви. Освен това има домейни от трето ниво. Състоят се от 2-3 части, разделени с точка (site.blogspot.com) и не изискват регистрация по установения ред.

Обикновено собствениците на сайта сами избират името. Ако е необходимо, можете да използвате услугата за избор на имена на домейни, можете да търсите съдействие във фейсбук групи, както и да ползвате приложения, които подпомагат избора на подходящо име. За да сте сигурни, че избраният домейн е уникален, можете да използвате услугата WHOIS.

Защо да купувате повече TLD на дадено име?


Оптимизаторите отдавна спорят дали даден домейн влияе върху промоцията на уебсайта. Ето защо, за да се уникализира ресурсът, много от тях препоръчват закупуване на всички домейни с избрано име на домейн. Тук обаче трябва да запомните, че подобна стратегия не влияе на позицията на ресурса в най-добрите търсачки. Той само помага да се постигне уникалността на името.

Има още нещо важно! Днес, през 2023 година, TLD -та са хиляди, следователно да притежавате всички TLD е почти невъзможно. Но, да имате TLD .bg и .com – това вече е добро решение.

Ефективността на използването на домейна на кирилица
Кирилицата е домейн, който се състои от кирилски букви. Някои компании го купуват, мислейки, че по този начин ще бъде възможно да напреднете в рускоезичния интернет. Предимствата на името на кирилица са, че то:

се запомня по-бързо от българските потребители,
има повече безплатни комбинации,
удобни за аудио и визуална реклама.
Google няма предпочитания по отношение на езика, на който се представя името на сайта. В същото време, избирайки неговата версия на кирилица, трябва да вземете предвид някои от нюансите. Първо, рускоезичните домейни не привличат чуждестранни потребители. Второ, не всички хостинги поддържат домейни на кирилица. Трето, при кодиране на адрес, посочен на кирилица, се получава условно грозна връзка, която се възприема негативно при популяризиране на връзката.

Като се има предвид как домейнът влияе върху оптимизацията на уебсайта, версията на кирилица е подходяща за компании, които са фокусирани върху рускоезични клиенти. За международните компании е за предпочитане както версията на латиница, така и на кирилица.

Нива на домейни
Всички домейни са съставени от нива. Първото ниво е домейн зоната. Второто ниво е директно името на сайта или марката, което собственикът може да измисли сам. Третото ниво по правило е поддомейн, който може да бъде с различна дълбочина и вложеност. Например в името site.ucoz.ru:

.ru – първо ниво;
.ucoz.ru – второ ниво;
ucoz.ru е третото ниво или поддомейн.
В идеалния случай е най-удобно да работите с второто ниво. Ако собственикът се нуждае от допълнителни страници с включване на заявки за търсене в тях, могат да се използват поддомейни.

Тук може да възникне въпросът дали домейн зоната влияе върху популяризирането на сайта. Търсачките анализират всяко ниво по различен начин. Следователно резултатите от издаването ще зависят от техните имена. Домейн зоната засяга регионалното издаване. Ако ключовата дума е на второ ниво, това също ще повлияе на SEO.

Характеристики на популяризиране на домейни от 3-то ниво
Съществува мит, че домейните от трето ниво влияят негативно върху резултатите от промоцията. Ако обаче има разлика между тях и поддомейна, тя е само техническа. Поддомейн – адресът на сайта, който е едно ниво под основния. Например seo.topbg.org поддомейн на уебсайта www.topbg.org.

Домейните от трето ниво ви позволяват да подчертавате тематични секции и регионално представяне на онлайн магазини и други ресурси. Международните компании се нуждаят от тях, за да подчертаят отделни структури или продукти, като същевременно поддържат връзка с марката.

Какво е WHOIS
WHOIS е услуга, работеща със специализиран софтуер, който може да се използва за получаване на информация за регистрирани имена на домейни. По-специално, помага да знаете:

заетост в домейна,
дата на регистрация и освобождаване,
данни за собственика,
информация за регистранта и регистъра.

Степента на влияние на име на домейн върху SEO оптимизацията

Днес оптимизаторите се интересуват от два въпроса: дали домейнът влияе върху популяризирането на сайта и възможно ли е да изберете домейн, който гарантирано ще доведе сайта до върха. И в двата случая отговорът ще бъде двусмислен. Като доказателство цитираме думите на представители на GOOGLE. По-специално през 2015 г. блог на Google официално потвърди, че домейн зоните нямат положително или отрицателно въздействие върху търсенето. Когато въведете геоспецифична заявка за всеки регион, ще има различни резултати. От тук следва изводът, че домейн .bg за България е най-удачен вариант. Но както написахме по-горе, в комбинация с .com , нещата биха придобили по-добър облик.

История на имената
При стартиране на нов сайт се предпочитат домейни без история. Ако няма избор, трябва предварително да вземете предвид неговата тема и репутация. Например, ако връзките са били продавани от този сайт преди, има 100% вероятност той да е в лоша репутация в търсачките. Също толкова важна е историята на подновяването на договора за наем. Ако собственикът редовно плаща наема, това има благоприятен ефект върху историята на домейна.

Възраст
Търсачките дават приоритет на възрастовите сайтове, които са били използвани повече от 1-3 години. Новите сайтове, за да напреднат в топ, първо трябва да спечелят доверието им.

Име
В идеалния случай името на сайта трябва да съдържа една основна ключова дума. Например за блог за автомобили – “avto”, за магазин за детски дрехи – “kids”, за магазин за козметика – “cosmetic” и т.н. Ако използвате повече от три ключови думи, това ще се възприеме като спам. Краткото и запомнящо се име е гаранция за привличане на органичен трафик. Още по-добре е името на марката да присъства в името на домейна.

Домейн зона
В зависимост от държавата, в която се популяризира ресурсът, той може да бъде .bg (България), .de (Германия), .us (САЩ) и др. В зависимост от спецификата се разграничават домейн зоните .gov (държавна), .edu (образователна), .com (търговска) и др. По-добре е да откажете безплатни домейни от третото ниво на влагане (например .narod.ru). В тази ниша се популяризират съмнителни ресурси, на които търсачките не се доверяват.

Как домейн зоната влияе върху промоцията

Домейн зоната е тази част от името на сайта, която показва региона, в който се популяризира. Следователно, за успешна промоция е необходимо тя да се намира близо до читатели или купувачи. Когато стартирате онлайн магазин за български купувачи, местната зона .bg е за предпочитане, макар и само за българи. Днес почти всички градове и щати са представени в домейн зони.

За да разберете дали дадена зона на домейн влияе на промоцията на уебсайта, трябва да разберете как я виждат търсачките. При класиране роботите обръщат внимание на езика, на който е представена заявката. Ако потребителят е въвел заявка на български език, Google ще събират информация за него от сайтове .bg, а не от .us (САЩ) или .de (Германия). Ако той въведе заявката „от къде да закупя мебели в София“, резултатите от търсенето включват предимно ресурси от сайтове .bg, а не .ro (Румъния), например.

По този начин зоната на домейна за търсачките е инструмент, който помага да се определи езикът на страницата и регионът, в който се популяризира. Не влияе пряко на класирането.

Как възрастта влияе върху класирането?


При определяне на възрастта те вземат предвид не кога е регистриран сайтът, а кога е индексиран за първи път. Празните страници се считат за “мъртви”, независимо от това колко време са регистрирани. Търсачките не се доверяват на ресурсите, докато в тях не се появи съдържание. Можете да спечелите доверието на Google за около 16 месеца. През това време трябва да подобрите поведенческите фактори чрез реклама или органичен трафик.

Според стандартите на търсачките един сайт се счита за стар 12 месеца след първото индексиране. Тук е мястото да споменем, че повечето търсачки дават сериозен приоритет на новите сайтове, на новорегистрираните домейни. За да стигнете заслужено до върха, трябва да запълните страниците със съдържание, да преминете към нискочестотни заявки, да свържете реклами и социални мрежи.

Как историята влияе на SEO?


Степента на влияние на даден домейн върху SEO зависи и от историята. Тук, на първо място, трябва да разберете откъде идват домейни от историята. Те се появяват поради:

налагане на филтри и санкции, както и идентифициране на признаци на измама (продажба на връзки и др.);
препродажба на цена по-висока от тази на регистратора;
без наем за бъдещо ползване.
Съответно домейните на сайтове, които са били обект на филтри и санкции, имат лоша история. Ако те просто са били препродадени или ако предишният собственик е отказал да поднови договора, историята се счита за добра.

Влияе ли тире в домейн на SEO ?

Тирето е препинателен знак, който разделя части от изречението. Съответно не може да бъде включено в името на сайта. При писане на тире не се използват интервали, така че то може да бъде включено в името на домейна. Основното е, че беше сам и стоеше по средата.

Преди това използването на тире в име на домейн се смяташе за лош тон. Днес ситуацията се промени. С помощта на тире домейнът се „разделя“ с оглед на SEO, например „ofis-stolove.com“. Дългите и фрагментирани заглавия са по-лесни за четене и разбиране.

Ключова дума в домейн влияе ли на SEO?
Нито Google, нито други търсачки са потвърдили официално влиянието на името на сайта или домейн зоната върху SEO. Повечето оптимизатори обаче са забелязали, че ако даден ресурс има ключова дума в името, той напредва по-бързо.

По този начин заявка за търсене в онлайн адрес е знак за уместността на информацията, публикувана на главната страница на ресурса. Ако заявката в същото време е слабо конкурентна, това ще увеличи шансовете за попадане в топ 10 на издаването. За да се увеличи влиянието на домейна върху популяризирането на сайта, е желателно да се използва заявка, която присъства под една или друга форма в ключовите думи и фрази, за които се популяризират страниците.

Хостингът влияе ли върху промоцията
Хостингът е онлайн услуга, която ви позволява да публикувате ресурси или приложения в интернет. Това включва наемане на място на сървъра, където можете да съхранявате файлове за нормалното функциониране на този ресурс или приложение. Хостингът също косвено влияе върху промоцията. Роботите за търсене вземат предвид:

Скорост на зареждане на страницата. Колкото по-бързо се зареждат, толкова по-удобно ще бъде за потребителите. Натоварването на сървъра зависи от функционалността на сайта, броя на посетителите и извършените действия. С помощта на хостинг можете да постигнете незабавно зареждане на страницата.
Работно време. Под този показател се крие наличността и стабилността на сайта. В идеалния случай продължителността на работа трябва да е 100%. Това потвърждава, че ресурсът работи гладко и е достъпен за търсещи роботи и потребители.

Как да получите домейн безплатно
При изработка на сайт домейн за него може да бъде получен безплатно. Трябва обаче да вземете предвид, че това ще бъде или символично име от второ ниво, което ще трябва да бъде наето за дълго време, или символично име от трето ниво и дори по-ниско.

Търсачките се притесняват от безплатните онлайн адреси, така че те имат по-малък шанс за промоция от платените продукти. Същото може да се каже и за безплатния хостинг, който по правило хоства подозрителни сайтове. Ето защо, за да увеличите влиянието на домейна върху промоцията, по-добре е да го купите и да го поставите на платен хостинг.

Къде да купя домейн
За да закупите символично име, по-добре е да се свържете с домакина. Първо, по-евтино е. Второ, по-бързо. Процедурата отнема 5 минути. Трето, този метод ви позволява да свържете името и сайта, което е удобно за начинаещи, които все още не разбират изграждането на сайтове. Можете да закупите домейн в секцията, намираща се в контролния панел на хостинга.

Вторият начин за закупуване на символично име е да се свържете с nic.ru, reg.ru или друга услуга.

Насоки за избор на правилния домейн

В тази статия се опитахме да разберем дали името на домейна влияе върху промоцията. Сега трябва да разберете кое символично име ще бъде най-доброто за сайта. Отговорът ще зависи от:

каква е целта на сайта;
каква е целевата му аудитория;
как ще бъде привлечен трафик (контекстуална реклама, изпращане по имейл, директен трафик, SEO)
какво съдържание се планира да бъде поставено на страниците (продукти, информационни статии, снимки, видеоклипове);
това, което собственикът иска да получи в крайна сметка.
Също толкова важни са дължината и начинът, по който е предадено символичното име. Предпочитат се кратки, прости и популярни имена, които се запомнят бързо, предават същността на сайта, привличат трафик и подобряват поведенческите фактори (mebel.ru, avto.ru, ntv.ru и др.). Желателно е те да отговарят на името на марката и да съдържат заявка за търсене. Това ще увеличи шансовете за попадане в ТОП-10.

Онлайн адресът на ресурса не трябва да съвпада с името на известни марки, компании или новинарски портали. В противен случай потребителите ще въведат името на вашия сайт в полето за търсене и ще отидат на други.

Кой домейн е най-подходящ за по-лесно SEO?


Установихме, че името на домейна все още влияе върху популяризирането на сайта. Следователно изборът му трябва да се вземе сериозно. В този случай трябва да вземете предвид:

Мащаб на проекта. За голям сайт, който ще съдържа тематични раздели и който ще има регионални офиси, е по-добре да изберете общо кратко име на домейн за всички. Впоследствие ще се увеличи поради поддомейни.
Разпознаване на марката. Ако една компания е на пазара от дълго време, разпознаваема е и има клиентска база, името на марката трябва да присъства в името на домейна.
Ако сайтът ще рекламира стоки или информационни продукти само в един регион, това може да бъде посочено в заглавието. Ако компанията планира да разшири географията на доставките в бъдеще, по-добре е да изберете кратко име.

Източник: MyIT.info

Няма коментари: