SEO оптимизация

[seo][bleft]

Възходът на ретро мебелите

 

Сякаш мигнахме и всичко в къщата на баба ни отново стана готино.

Е, какво става?

Нещата се ускориха толкова драстично през последния век, че в един момент започнахме да поглеждаме назад. Гледахме с носталгични очи едно захаросано време, в което мебелите бяха направени да издържат, групите свиреха рокендрол и домът беше сърцето на всичко.

Ретро-какво?

Възходът на ретро е малко по-различен от възхода на „винтидж“, така че е важно да не бъркате двете. Въпреки че „ретро мебели“ означава всичко старо (ако е по-старо от 100 години, то също е антично), терминът също така означава всичко втора употреба или в стила на миналото.

Ретро, ​​от друга страна, означава ретроспектива. Ретро мебелите могат да се отнасят за всяка част от 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век или могат да означават нова мебел, направена в стила на тези епохи. Ретрото също така означава движение в дизайна, започващо през петдесетте години, което драстично се отклонява от по-традиционните стилове от предвоенната ера.

Ретро мебелите прегърнаха модерния дизайн, който наистина стана широко разпространен и достъпен на ниво масово производство едва през разцвета на петдесетте години. Времето за разпределяне свърши: хората можеха да спрат да трупат пари, за да подкрепят военните усилия, и да започнат да харчат, за да подкрепят възстановяващата се икономика. Мебелни марки за масовия пазар като Chesterfield, Cosco, Herman Miller и Ercol Windsor доминираха британския и американския мебелен пазар с лъскави реклами, модерен дизайн и достъпни цени.

До края на петдесетте години скандинавският дизайн се завладява здраво в мебелната индустрия, впечатлявайки западните потребители със своя смел минимализъм, елегантна функционалност и ниски производствени разходи. Дори днес бюфетът в датски стил продължава да царува като един от най-продаваните ретро артикули в света.

Ретро и нашият свят

Ретрото обаче не въздиша само към идеализираното време на предградията и американския консерватизъм. В книгата на Сара Елси Бейкър, Ретро стил: Класа, пол и дизайн в дома , тя описва как желанието за ретро мебели и предмети често се свързва с „асоциация с културата на работническата класа в миналото“.

Бейкър казва, че с разрастването на една култура това, което преди се е смятало за „безвкусно“, кичозно, се преразглежда и по-късно се оценява заради носталгичната му стойност.

Елизабет Е. Гъфи посочва в своето изследване „Ретро: Културата на Възраждането“ , че има и елемент на подривна дейност спрямо ретро тенденциите, където културата гледа назад, за да продължи напред. Гуфи казва, че ретрото ни дава средствата да „се примирим с модерното минало“. Така че ретрото не е просто форма на носталгия по отминалите дни, а начин за оформяне на настоящето чрез обръщане към миналото.


Сайтът се поддържа от дигитална агенция Viseo - пишете на office at w-seo dot com или се обадете на GSM 088 999 62 62
Компанията предлага поддръжка, оптимизация, актуализацияна уеб сайтове, актуализиране на CMS системи и много други. Поискайте оферта още днес ...
Дигитална агенция, предлагаща SEO оптимизация на сайтове

Няма коментари: