SEO оптимизация

[seo][bleft]

Идеи за това как да засилите сценичното си присъствие



Живота на музиканта, по един странен начин наподобява гмуркането с акули. Въпреки, че има вероятност последствията да са по-малко от задоволяващи, вярата, че ще напуснеш океана жив и цял, подсилена от любовта към авантюризма, побеждават и в крайна сметка се гмуркаш. И в двата случая, хубавата новина е, че с малко късмет и много умения, не само оцеляваш, но и изпитваш неописуемо чувство на удовлетворение.

Всъщност може да се каже, че това се отнася до всички творци и предприемачи. Предприемачът отделя време и полага грижи за създаването на продукт, който следователно представя пред хората и очаква продуктът му да бъде оценен. При музиканта, ситуацията е подобна, с една малка, но съществена разлика. А именно разликата, че вие сте продукта. Или да бъдем по-точни, част от него. Вашият продукт е вашето представяне, вашите умения, дългите часове репетиции, вашето име. Като артист при вас няма фирма, която да крие лицето ви. Точно обратното.

Такава отговорност, може да стресне и озадачи всеки. Осъзнавайки, колко голям е залога, много музиканти получават сценична треска или просто губят увереността си и изпадат в съмнения, често неоправдани, дали са достатъчно добри.

Това чувство на несигурност е съвсем нормално и се изявява, както при начинаещи музиканти, така и при такива с години опит на сцена. Опитът не е ваксина срещу сценичната треска. Ваксина няма. Но има някои доказани действия, които можем да предприемем, за да засилим сценичното си присъствие, което е естествен антидот на сценичната треска.

Първо е добре да си изясним откъде идва притеснението ни. Това е индивидуално за всеки и вие ще трябва да го разгадаете сами, но някои примери са: “Къде да застана? Дали изглеждам добре на сцена? Дали въобще трябва да съм тук? Ами какво, ако не им хареса? Ставам ли за музикант? Ами какво, ако замръзна на сцената или какво, ако тавана се срути върху главата ми докато пея? Какво ще правя тогава??”

Повечето от тези въпроси и страхове идват от премисляне и често са безпочвени. За да се уверите, че това е така, ще изляза от маската си на уверен писател и ще ви разкрия, че един от най-големите ми страхове е, дали изведнъж както си пиша гравитацията няма да спре да ни привлича към земята и всички ще изхвърчим към космоса. Това не е шега, наистина е един от страховете ми, но е напълно неоснователен, нали? Даже смешен за някои, и абсурден за други.

Докато нямаме възможност да контролираме такива явления, имаме възможност да намалим въпросите до минимум, чрез усъвършенстване на това върху, което имаме контрол, като например дали езика на тялото ни е достатъчно изразителен, докато сме на сцена.

За целта, ние ви съветваме да репетирате. Но не само репетиции на изкуството ви, а и на изкуството на това как да се държим на сцена. Започнете с това да сте “присъстващи”. Това значи, да не репетирате машинално. Докато репетирате, си представяйте, че сте на сцена. Ако объркате нещо, как бихте се справили със затруднението, ако сега това се беше случило по време на вашия концерт? Доказано е, че по време на “истинското нещо” се концентрираме повече и даваме най-доброто от себе си. А най-доброто винаги се подобрява. Тоест, ако давате най-доброто от себе си на репетиции, вдигате летвата и на истинския концерт представянето ви ще бъде още по-успешно.

Записвайте на видео и аудио репетициите си. Но наистина го правете! Със сигурност сте получавали такъв съвет, но прилагате ли го? Ако отговора е да – поздравления! Вече сте една стъпка по-напред към успешното си представяне. Замислете се. Не е оправдано, да имаме такова предимство пред предшествениците ни и да не го използваме. Когато се видите отстрани, ще можете да отработите езика на тялото си и да знаете точно какво вижда публиката на деня.

Променете перспективата си. Може да изглежда страшно да се изправите пред тълпа хора, които не сте виждали и да представите музиката си. Но, запомнете, че те са дошли за да видят вас. Те вярват във вас, във вашата музика, и искат да успеете. Никой не си е купил билет, за да ви гледа с мисълта, че иска да се провалите. Често, дори в случай на техническа трудност или препятствие от друго естество, публиката проявява разбиране и ще ви подкрепи. Вярвайте, че тя е там за да се забавлявате заедно, а не за да ви изпитва.

Свирете, пейте, забавлявайте се. Нали затова се наричате музикант. Концертите ви предоставят невероятната възможност да правите това, което обичате. Това, което ви носи истинска наслада и удовлетворение. Сграбчете я! Наслаждавайте се на всяка минута!

Отделяйте достатъчно време между песните, за да се подготвите и да си поемете дъх. Дали това ще бъде смяна на позицията, разместване на инструменти или декор, покажете на публиката, че се чувствате комфортно на сцената и не бързате за никъде. В този момент тя е ваша и никой за никъде не ви пришпорва.

В случай, че всичко друго отиде на кино, нещо, което си струва да запомните е, да останете отворени към публиката – отворени ръце, големи жестове, позитивна настройка. Добре прочут факт е, че имитирайки самочувствие, то рано или късно идва при нас. За още съвети по повод езика на тялото, използвайте най-голямата видео библиотека в света, още позната като YouTube. Там можете да гледате концерти, да се вдъхновите от други музиканти, както и от тяхното сценично поведение.

Поддържайте очен контакт. Гледайте към всички страни на публиката. Ако не ви е удобно да ги гледате в очите, можете да гледате над главите им или да си изберете няколко човека, разположени в различни части на залата, които ви вдъхват позитивна емоция и да насочвате погледа си към тях.

И накрая, но не на последно място – останете с позитивна нагласа. Дори, концертът да не мине както сте си представяли, няма страшно. Помислете какво бихте могли да направите, за да го подобрите и го приложете следващия път. Все пак, не е края на света – все още ни държи гравитацията и ледниците не са се разтопили тотално. Всичко останало е поправимо. Успех!

Източник: https://music-store.bg/

Няма коментари: