SEO оптимизация

[seo][bleft]

Корниз на покрив


Корнизът е хоризонтален долен ръб на покрива, който се простира отвъд фасадата. Противно на външния вид, ролята му не се ограничава до декоративна функция. Нейната задача е да предпазва външните стени от дъжд и сняг, за да се изведе водата от сградата. Но не само това.

Ширината на корниза обикновено е от 50 до 90 см. В предната част пролуките са направени, за да поддържат пространството под капака. Перфорираните софити засмукват въздух и го повдигат до билото на покрива. Напречното сечение на вентилационните прорези трябва да бъде най-малко 0,2% от повърхността на покрива. Дупките трябва да бъдат защитени от насекоми и птици (за това се използват специални елементи - мрежи и хребети). За да работи правилно вентилацията на покрива, също е необходимо да се оставят празнини в билото (повърхността им трябва да бъде два пъти по-голяма от входната). Структурата на корнизите формира очертанията на външния вид на къщата. Краищата на ребрата най-често завършват с корнизи, върху които са фиксирани челната лента и улуците.

Ако корнизът не е завършен от дъното, гредите могат да бъдат нарязани и поставени върху челните ленти. Грешките, направени по време на монтажа, могат да имат сериозни и скъпи последици. Елементите на корниза се обработват от специално направена ламарина. Те служат за насочване на водата, която тече от покрива към улуците, и я предпазват от влагата на горната част на сградата. В резултат покривното покритие завършва така, че да се простира отвъд линията на стрехите и да влезе в улука.

Корнизът има и друга важна употреба - предпазва интериора от слънцето. Въпреки това, когато тя е твърде широка, напълно предотвратява навлизането на слънчева светлина през прозорците и следователно те се нагряват от зимното слънце (което води до увеличаване на разходите за отопление). Най-добре е да имате ширина на корниз, която ви позволява да затопляте интериора през зимата и да го засенчвате през лятото (това е възможно, защото зимните лъчи на слънцето падат от различен ъгъл). Енергоефективните домове често избягват използването на корнизи, особено от юг.
Източник: Gstroi.com

Няма коментари: